Hoe creëer je een goede pitch?
Je gaat af en toe netwerken, maar vindt het moeilijk om jezelf kort en krachtig voor te stellen. Of je hebt eindelijk de stap gezet om naar een netwerkevenement te gaan, maar je hebt wat schrik om het gesprek met een onbekende aan te gaan.
Als fervent netwerker ben ik ook nog altijd een beetje zenuwachtig om op iemand af te stappen die ik niet ken en is het ook voor mij soms een uitdaging om snel to the point te komen. De beste netwerkevents om dat te leren, zijn evenementen met speeddating. Daar kan je niet anders dan kort te pitchen (vaak anderhalve minuut) en later op de dag of avond het gesprek dan verder te zetten met de nieuwe contacten die je interessant vindt.
Zorg er dus voor dat je voorbereid bent, wat voor event het ook is, om jezelf in slechts enkele zinnen te kunnen voorstellen. Ik geef je graag enkele tips voor een goede pitch.
Durf te schrappen
Beter kort en krachtig, dan snel en langdradig. Het heeft écht geen zin om onder tijdsdruk sneller te spreken om meer gezegd te krijgen. Je impact wordt daardoor helemaal teniet gedaan. Vergeet de kracht van de stilte niet, want die geeft je toehoorder wat tijd om te verwerken en te onthouden wat je net hebt gezegd.
Concreet:
- Schrijf voor jezelf in een aantal zinnen uit hoe je jezelf graag wil voorstellen en wat je graag gezegd wil krijgen, zonder rekening te houden met de lengte. Dit is je uitgebreide pitch.
- Onderstreep de elementen die echt essentieel zijn en zet tussen haakjes wat eventueel kan worden weggelaten, wetende dat je na je pitch misschien vragen krijgt of dat je pitch enkel een gespreksopener is. Er is altijd nog tijd om je pitch te verdiepen in een gesprek nadien of zelfs online. Denk dus niet dat je álles moet gezegd krijgen.
Zelf bouw ik mijn pitch als volgt op: mijn why + wat ik doe + voor wie ik dat doe + eventueel nog hoe ik dat doe.
“Ik ben Phebe en ik wil ondernemers helpen om vanzelf de projecten en klanten aan te trekken waar ze energie van krijgen door eigenlijk zichzelf te zijn. Ik help eenmanszaken en zaakvoerders van kleinere kmo’s om zichzelf als persoon op de markt te zetten en hun personal brand te ontwikkelen op een zeer concrete en praktische manier. Hiervoor heb ik een videoreeks, een diepgaander 1-op-1 traject en maandelijkse masterminds ontwikkeld.”‘
Stem je pitch af op je gesprekspartner
Afhankelijk van de situatie en wie je voor je hebt, kan je je pitch aanpassen. Als je diverse doelgroepen helpt, kan je de doelgroep vermelden die het meest op deze persoon van toepassing is. Net zoals je dat met je aanbod kunt doen. Anderzijds mogen we niet vergeten dat iedereen een netwerk achter zich heeft en dat ze je misschien kunnen doorverwijzen als ze het hele plaatje kennen.
Het hangt er ook allemaal van af hoeveel tijd je hebt. Ik zeg ook niet dat je elke kennismaking met een pitch moet beginnen. Het is beter om eerst te vragen naar wat de ander doet en actief te luisteren. Als er dan naar jouw activiteit wordt gevraagd, dan kan je de belangrijkste elementen uit je pitch vermelden op een spontane manier en misschien inspelen op wat je al van de ander weet. Kortom, leer je pitch niet uit het hoofd, maar onthoud een aantal kernwoorden die je eenvoudig in een gesprek aan bod kunt laten komen.
Oefen!
Heb je toch wat schrik om iets te vergeten vertellen of vind je het moeilijk om concreet en bondig te vertellen wat je doet? Oefen dan. Oefen voor de spiegel of neem jezelf eens op.
Beeld jezelf een aantal scenario’s in:
- Je ontmoet iemand op een speeddatingevent en mag jezelf als eerste voorstellen.
- Je neemt deel aan een speeddating en je komt als tweede aan de beurt.
- Je stapt op iemand af die alleen aan een tafeltje staat op een evenement.
- Je stapt op een groepje vreemden af op een event.
- Je wordt door een kennis van jou geïntroduceerd bij iemand anders op een evenement.
- Je wordt op het podium geroepen en hebt 5 minuten de tijd om je voor te stellen.
- …
Een pitch schrijven wordt eenvoudiger als je jezelf heel goed kent en weet waar je voor wil staan. Dat op zich is al geen gemakkelijke denkoefening, maar wel iets waar ik jou mee kan helpen. Ontdek hier wat ik voor je kan doen.
Veel succes bij jouw volgende pitch!