Wat 2024 mij gebracht en geleerd heeft
In januari dit jaar nam ik een vliegende start en dacht ik: dit wordt mijn succesjaar. Eerlijk gezegd, dat zeg ik elk jaar tegen mezelf en ik ga dat ook blijven doen. Ik hou van de energie waarmee ik elk jaar enthousiast en met een schone lei aanvang. Ik doe immers altijd ‘grote kuis’ in november en december, en verwijder alle ballast om in januari er meteen te kunnen invliegen. Die oprechte intentie om er alles uit te halen en er het beste van te maken, love it.
2024 werd echter niet het grootste succes in cijfers, ook niet in energie. Het werd voor mij wel het grootste succes in veerkracht en durf. Durven uitzoomen, mezelf en alles wat ik doe in vraag stellen, keuzes maken. Daar ging echter een hoop fysieke en mentale stress mee gepaard. Het werd dit najaar vooral een kwestie van loslaten en vertrouwen. Ik neem je mee in wat ik heb geleerd.
Liever luisteren dan lezen? Dan kan je mijn verhaal en learnings ook beluisteren in De Overondernemers.be Podcast.
1. Doe uw mond open, om het op z’n West-Vlaams te zeggen
Durf om hulp of een gunst te vragen. Práát over je uitdagingen. Door in gesprek en interactie te gaan, worden de dingen vaak als vanzelf steeds meer helder.
Toen ik me deze zomer richting een bore-out voelde gaan, sloot ik me wat af van de buitenwereld, op zoek naar de antwoorden in mezelf. Daar kwamen wel bepaalde dingen uit, maar niet genoeg om in de praktijk mee aan de slag te gaan. Beetje bij beetje bracht ik het onderwerp en mijn uitdagingen ter sprake wanneer het kon en wanneer ik me daar comfortabel bij voelde. Soms had ik daar helemaal geen zin in en deed ik het ook niet, maar gelukkig heb ik veel ondernemers om me heen bij wie ik heel open kan zijn en die maar al te graag eens luisteren en meedenken. Ik heb hier zoveel deugd van gehad! Elk gesprek over mijn zoektocht was waardevol, dus merci – you know who you are.
2. Je network is écht wel je net worth
Wie niet gepassioneerd is door het ondernemerschap op zich, ziet netwerken als een kost in plaats van een investering. Jammer, want een investering brengt je verder in het leven. En nee, ik zeg dit niet omdat ik zelf een netwerkorganisatie run. Ik heb net om die reden mijn netwerkorganisatie opgericht!
Naast de vele samenwerkingen, boeiende gesprekken en interessante koffies in het verleden, heeft mijn netwerk vooral ‘gerendeerd’ in mijn zoektocht van de voorbije maanden. Enerzijds om wat ik schreef bij het eerste inzicht: ik heb minstens 10 openhartige gesprekken gehad met andere ondernemers. Meestal was dit het gevolg van, of liever zelfs een vervolg op mijn openhartige posts hierover op LinkedIn. Daarnaast zijn er ook een vijftal relevante projecten op mijn pad gekomen vanuit mijn eigen netwerk, waarvan er drie ondertussen gefinaliseerd zijn en mij een drietal freelance dagen per week opleveren. Dat is de kracht van een authentiek netwerk dat vanuit een integere interesse en open mindset is opgebouwd en consistent onderhouden blijft. Ik ben vooral mezelf dankbaar dat ik steeds in netwerken blijf geloven en hier een aanzienlijk deel van mijn tijd met plezier in blijf investeren.
3. Met geld koop je geen energie
Hoeveel ik ook mag factureren, als het mij niet gelukkig maakt, mag je je geld voor mijn part houden. Want wat heb je aan (veel) geld op je rekening, als je ’s morgens met stress aan je dag begint en ’s avonds uitgeblust in de zetel neerploft? Helemaal niets.
Natuurlijk is geld belangrijk! Ik heb zelf niet zo’n goede relatie met geld en betrap mezelf erop heel vaak vanuit schaarste te denken, terwijl ik objectief gezien geen geld te kort heb. Maar ik heb wel schrik om er te kort te hebben. Dat was een deeltje van mijn probleem de afgelopen maanden: ik wilde meer financiële stabiliteit en eindelijk eens een mooie buffer opbouwen. Vandaar de zoektocht naar freelance opdrachten.
Mijn verlangen naar meer financiële middelen woog echter niet op tegen de inhoud van de opdracht. Ik had schrik dat ik geneigd zou zijn ja te zeggen tegen projecten waarvan ik al op voorhand voelde dat het niet echt iets voor mij zou zijn, gewoon omdat ik dan zou kunnen factureren. Ik ben heel blij om te merken dat dat echt niet het geval is: als ik het niet voel, dan ga ik er liever niet op in. Ook als dat betekent dat ik minder kan factureren dan ik zou willen. Ik ben ondertussen genoeg ontwikkeld als ondernemer om zoveel mogelijk te doen wat ik graag doe. Ik zou het ook niet eerlijk vinden tegenover mijn klant. Ik sta voor enthousiasme en drive; die moet ik dan ook 200% voelen en kunnen investeren in een samenwerking, anders doe ik mezelf zeker geen eer aan en krijgt mijn klant minder terug voor zijn investering in mij. De kernboodschap: blijf altijd trouw aan jezelf, de rest komt wel.
4. Jezelf relativeren leidt tot meer plezier en meer connectie
Je hoeft echt niet zo streng te zijn voor jezelf of bang te zijn van wat anderen over jou gaan denken. Meestal denken ze niets. Zo belangrijk zijn we immers niet. Laat het los, en je zal vanzelf veel sneller vooruit gaan.
Ja, het is belangrijk dat je kwaliteit levert, professioneel overkomt en als geloofwaardig wordt gezien. Zeker en vast. Maar het is niet omdat iets niet afgelikt is, 100% af is of wekenlang herkauwd is geweest, dat het niet goed (genoeg) is en dat het afbreuk zal doen aan je imago. Als personal branding believer zal ik zeker niet ontkennen dat je imago je meest waardevolle goed is als ondernemer! We zijn echter veel strenger voor onszelf dan dat anderen voor ons zijn, dus als je sneller wil schakelen, zal je moeten leren om jezelf wat meer te relativeren. Als je je afvraagt waarom bepaalde van je collega’s zoveel sneller lijken te gaan … Daarom, dus!
5. Durf te schrappen wat jou niet langer dient en vergroot wat wel werkt
Een deel van de oplossing van mijn uitdaging de afgelopen maanden, was een ‘audit’ doen van alles waar ik me dagdagelijks mee bezighield. Van mijn aanbod bij Overondernemers.be en Vuurmerk tot mijn administratie en alle andere overhead bedrijfsprocessen, ik heb het allemaal onder de loep genomen en er zijn heel wat dingen waar ik gewoonweg mee ga stoppen. Kosten-baten levert het niet op wat ik verwachtte, ik doe het niet graag (meer) of ik zie er ondertussen het nut niet meer van in.
Zo zal ik in de loop van 2025, richting het najaar dan, mijn lidmaatschap bij Overondernemers.be deels heruitvinden. Mijn leden hoeven zich geen zorgen te maken: de reden waarom zij kozen voor mijn netwerkorganisatie en community, blijft nog steeds ook mijn why. Wat ik echter volledig zal schrappen, toch for the time being, is het magazine dat enorm tijdsintensief is en disproportioneel return oplevert. De vrijgekomen tijd wil ik deels investeren in het zichtbaarder maken van de podcast, bijvoorbeeld.
Ook stop ik met de naam Vuurmerk. Een moeilijke knoop om door te hakken, maar de opluchting is real! Met enige spijt in het hard laat ik deze fantastische merknaam weer gaan, en keer ik terug naar mijn eigen naam. Ook al bestond Vuurmerk nog maar van begin dit jaar … Ik heb mezelf ermee in het hokje van personal branding gestopt, maar ik wil veel meer gaan doen dan dat. Mijn product of dienst is niet personal branding, het is ‘Phebe’ met al haar skills, ervaring en passie(s). Zo kan je mij nog steeds contacteren voor coaching, training en keynotes over personal branding en LinkedIn, maar kunnen ook bedrijven mij inschakelen voor een freelance samenwerking zodat ik al mijn skills binnen community building, events en communicatie kan inzetten om hen te helpen groeien. Daar heb ik nu heel veel zin in. Toch voor de helft van de week, want Overondernemers.be blijft nog steeds mijn baby :-).
Dus voilà, weer een jaar levenservaring rijker … Ik ben mezelf en mijn agenda al volop aan het voorbereiden op 2025 en heb er weer evenveel zin in als vorig jaar! Dat 2025 mijn jaar moge zijn. En zo niet, dan zal ik weer enorm veel bijgeleerd hebben. Cheers!