Life plan als kompas voor je personal brand

door | nov 2, 2022 | Personal branding

Voor mij is personal branding een tool om je eigen leven te creëren, want het doet je reflecteren over wie je nu bent, wie je wil zijn en wat je wil bereiken. En niet alleen op professioneel vlak, maar even goed privé. Personal branding is namelijk veel grootser en ruimer dan pure marketing. Het is eerder omgekeerd: marketing is één van de manieren om je personal brand op te bouwen. Maar daar gaat het in deze blog niet over. De hamvraag vandaag is: heb jij een levensplan? Heb jij een kompas waarop je je persoonlijk merk kan afstemmen?  

Liever luisteren dan lezen? Beluister mijn podcast over dit topic dan via Spotify:

Wat is een ‘life plan’?  

 

De naam zegt het al, een life plan is een levensplan. Een ontwerp voor je eigen leven. Het concept van hier ook effectief mee aan de slag te gaan, heet dan ook life design. Life design is een methode om keuzes te maken door dingen uit te proberen en zo je eigen leven vorm te geven. Een beetje positief egoïsme als je wil, waarbij jij zelf beslist waar je waarde aan hecht en waar je tijd voor vrijmaakt. Je staat stil bij elk levensaspect en bepaalt voor jezelf hoe dat ene aspect er idealiter zou moeten uitzien. En belangrijker nog: je werkt daar dan ook echt naar toe.  

Wat die levensaspecten dan zijn? Wel: 

 • Lichamelijk welzijn 
 • Voeding 
 • Mentaal welzijn
 • Intimiteit 
 • Relaties 
 • Community
 • Tijd 
 • Geld 
 • Spullen 
 • Werk 
 • Ontspanning 
 • Geluk 

    5 stappen om aan de slag te gaan met life design 

     

    Stap 1: evalueer je huidige rollen 

    Sta eens stil bij de verschillende rollen die je momenteel opneemt. Je bent bijvoorbeeld ondernemer, expert, maar ook moeder, partner, dochter, plusouder, vriendin, … Noteer vervolgens bij elke rol hoe je deze invult en ervaart. Hoeveel tijd spendeer je hieraan? En belangrijker nog: kost dit je energie, of gééft het je energie? 

     

    Stap 2: bepaal welke rollen je in de toekomst wil opnemen 

    Als je naar de voorgaande stap kijkt en duidelijk ziet welke rollen je energie kosten en welke je net energie geven, zie je dan een mogelijkheid om een shift te maken naar die energiegevende rollen? Wat zijn voor jou de rollen die je in de toekomst misschien wil afbouwen of zelfs elimineren, en welke wil je doen toenemen of zelfs toevoegen? Misschien wil je ook wel een reiziger zijn en een werkgever, maar ben je dat nu nog niet. Pin je dus niet vast op de rollen die er nu al zijn, maar denk ook na welke nog in jouw rijtje passen. 

    Sommige rollen kan je echter niet zomaar schrappen of opgeven. Denk dus na over hoe je er dan voor kan zorgen dat je er toch meer energie van krijgt dan wat nu misschien het geval is.

     

    Hou het tot slot niet bij een eenvoudige opsomming, maar noteer ook bij elke rol wáárom je die rol wil opnemen. Wat zou dit dan voor jou betekenen of welke impact wil je ermee maken en op wie? 

     

    Stap 3: schets de ideale versie van jezelf en je leven 

    Nu komt het leuke stuk … Stel, je kan jezelf en je leven from scratch samenstellen, hoe ziet die puzzel er dan idealiter uit? Laat je niet tegenhouden door wat je nu al – of nog niet – hebt in je leven. Pin je ook niet vast op een bepaald moment in de toekomst en leg jezelf geen druk op, dat is voor deze oefening helemaal niet belangrijk. 

     

    Beschrijf bij elk levensaspect hoe jij dit zou willen invullen: 

    • Lichamelijk welzijn 
    • Voeding 
    • Mentaal welzijn
    • Intimiteit 
    • Relaties 
    • Community
    • Tijd 
    • Geld 
    • Spullen 
    • Werk 
    • Ontspanning 
    • Geluk 

      

     Stap 4: neem je leven in handen 

     Oké, het ziet er nu allemaal fantastisch uit op papier, maar is het wel haalbaar? Ik geloof best wel in de maakbaarheid van het leven. Maar it’s up to you. Neem jij je leven in eigen handen? 

     Begin met kleine stapjes. Brainstorm per levensaspect welke acties je nú kan ondernemen om naar die ideale versie van jezelf en je leven toe te werken? Laat je niet overweldigen door de vele levensaspecten en al die verschillende doelen. In deze fase brainstorm je gewoon over alles, zodat je een ruim beeld krijgt van waar je de komende weken, maanden en jaren aan kan werken. 

      

     Stap 5: maak een plan 

     Zoals ik al zei, don’t get overwhelmed. Jij weet ook dat je dat ideale leven niet vanzelf krijgt, noch van vandaag op morgen. De ingrediënten van persoonlijke groei, zijn nieuwe gewoontes creëren en een shift in je mindset maken. Neem je notities erbij en orden je levensaspecten en bijhorende ideale invulling in volgorde van belangrijkheid. Wat is voor jou het allerbelangrijkste om eerst aan te pakken?  

     Voor mij persoonlijk zou dat vooral lichamelijk welzijn zijn, omdat ik aanvoel dat al de rest daar van afhangt. Als ik me niet fit en energiek voel, dan merk ik dat in alles wat ik doe. Ik geef mijn fysieke toestand ook vaak ‘de schuld’ van de dingen die fout gaan – al dan niet onterecht. Dus daar ligt voor mij de grootste groei en snelste winst om mee te starten. Een tweede prioriteit zou voor mij ontspanning zijn. Maar bepaal dit vooral voor jezelf en ga hier niet licht over.  

     Zodra je helder hebt wat je eerst wil aanpakken, kan je hier SMART-doelen aan koppelen en hieraan werken. Zo zou het interessant kunnen zijn om elke maand of elke twee maanden, of misschien zelfs elk jaar, een ander levensaspect aan te pakken. Zo blijf je voortdurend werken aan jezelf en je leven, en blijf je groeien als mens. Maar, wees lief voor jezelf. Het is niet omdat je een doel niet behaalt of er niet elke dag aan werkt, dat het een mislukking is en dat je beter kan opgeven. Elke dag is een nieuwe kans. Je bent ermee bezig, en dat is het allerbelangrijkste. 

      

     De link met personal branding 

     Zoals in de inleiding gezegd, betekent personal branding dat je met jezelf bezig bent, veel reflecteert en heel bewust acties onderneemt om te groeien als professional – en als mens. Personal branding is veel ruimer dan je bedrijf, je professionele activiteiten of je expertise. Het is vooral je beste versie willen laten zien, én willen zijn. En dan is een life plan gewoon erg handig. Het geeft je richting, helpt je bepaalde keuzes te maken en is vooral een tool om aan de beste versie van jezelf te werken.  

      

     Zelf aan de slag gaan?

     Ik laat mijn personal branding coachees reflecteren over die ideale versie van zichzelf en hun leven, en dat is ruimer dan hun professionele situatie. Dit vormt een goede basis voor toekomstige online content, maar geeft ook met wie de coachee zich best kan omringen om zijn doelen te behalen; ergo, waar hij/zij best kan netwerken en op welke manier. Wil je dit ook voor jezelf helder krijgen en hierover sparren met iemand die je hier graag in challenget? Ik help je graag. Plan hier gerust een vrijblijvend kennismakingsgesprek in. 

     Dit podcastinterview over life planning met gecertificeerd Life Planner Joris Evens vind je wellicht ook interessant:

     Ontvang tips en nieuws

     Personal branding is voor iedereen en het is nooit te vroeg om je eerste stappen te zetten. Ik help je graag op weg met geregelde tips! Registreer hieronder om deze in je mailbox te ontvangen.