Ondernemen is een mindset

door | mrt 29, 2021 | Ondernemen, Persoonlijk

 ‘Wie mij al eventjes volgt, weet dat ik twee jaar geleden Overondernemers.be heb opgericht, een platform waarop ik ondernemersverhalen deel, ondernemers hun expertise laat delen en netwerkevenementen organiseer. Ik heb nog heel wat plannen met Overondernemers.be en er zijn ook bepaalde zaken die ik wil veranderen. Omdat mijn buikgevoel dat zegt. Om geen overhaaste beslissingen te nemen, heb ik een enquête gelanceerd om een rondvraag te doen bij mijn publiek. (Als jij Overondernemers.be enigszins volgt, voel je vrij om mij te helpen door de korte vragenlijst hier in te vullen.)

Lang verhaal kort, ik schrijf deze blog omdat iemand in de enquête deze feedback gaf: 

Welke tip is voor jou de ultieme tip die je ondernemers zou geven? Bij ‘ondernemer’ denk ik altijd aan grote bedrijven, en dan volgt meteen: dit is niet voor mij. Think big, play big, maar de juiste stappen om te groeien blijft toch echt een struggle. Vandaar mijn vraag naar de ‘ultieme’ tip.

 

Toegegeven, twee jaar geleden voelde ik me ook zo. ‘Geen ondernemer’, want ik werkte nog voltijds in loondienst. Ook al had ik een ondernemingsnummer. Al snel groeide het publiek van Overondernemers.be en ik kreeg complimenten over mijn discipline, mijn creativiteit, mijn durf om als jonge vrouw iets nieuws te lanceren. Ik had heel wat gesprekken met ondernemers en steeds weer drukten ze mij op het hart dat ik mezelf best wel een ondernemer mocht noemen, ook al vond ik mezelf daarvoor nog te klein en te ‘beginnend’. Maar ondertussen besef ik het ook zelf: ondernemen is een mindset. 

 

Er is geen concrete definitie voor ‘ondernemer’

 

Als je het mij vraagt, is een ondernemer iemand die:

  • voldoening haalt uit nieuwe dingen op de markt zetten en zien dat het werkt;
  • impact wil maken en een hoger doel heeft dat groter is dan de resultaten die hij voor klanten bereikt;
  • durft berekende risico’s nemen en weet dat hij er zelf alles aan zal doen om iets te doen slagen;
  • begrijpt dat je ook (kleine) tegenslagen moet hebben om naar het volgende niveau te kunnen gaan;
  • niet uurtje-factuurtje denkt, maar de juiste prijs durft vragen voor de meerwaardie hij creëert;
  • even graag of soms liever ‘aan’ zijn bedrijf werkt dan erin;
  • een leider wil zijn, voor zijn eigen leven, maar ook voor zijn team en klanten;

 

Ondernemer zijn heeft niets te maken met ‘hoe groot’ je bent. Er zijn mensen die al tien jaar zelfstandig zijn en misschien zelfs medewerkers hebben, maar die geen ondernemer zijn. En ook dat is perfect oké, als dat hen gelukkig maakt. Niet iedereen heeft dezelfde ambities, niet iedereen heeft nood aan die voortdurende uitdaging, niet iedereen wil groeien vanuit een visie. 

 

 

Je bent een ondernemer als je je zo voelt

 

Ondernemen is echt een mindset. Het is opstaan met je bedrijf en ermee gaan slapen. Je voortdurend afvragen hoe jij jezelf als ondernemer kan verbeteren, hoe je de beste versie van jezelf kan worden. Het is anderen willen inspireren, het is jezelf steeds uitdagen en je grenzen stap voor stap durven verleggen.

Als jij dromen en ambities hebt, een visie hebt voor je bedrijf of voor je eigen leven, dan ben je in mijn ogen ondernemer. Want je neemt het heft in eigen handen en laat je leven niet bepalen door anderen. Je werkt hard om elke dag te kunnen doen wat je graag doet, wat jou echt voldoening geeft.

En dat is dan meteen ook mijn ultieme tip: zorg dat je weet wat je graag doet en visualiseer het leven dat je voor jezelf wil creëren. Werk daarnaartoe, durf dingen te proberen, durf te falen, durf hulp te vragen en blijf geloven in jezelf. Blijf rechtkrabbelen als je valt.

Hoe groot of hoe klein je ook bent, dát is voor mij de mindset van een ondernemer.

 

 

Wil jij hier graag iets over kwijt? Connecteer met mij op LinkedIn, ik ga heel graag het gesprek met je aan.

 

Ontvang mijn maandelijkse nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van alle netwerkevenementen, trainingen, trajecten en mijn persoonlijk verhaal? Schrijf je in voor mijn maandelijkse nieuwsbrief. Ik beloof je niet vaker dan één keer per maand te mailen.