Personal branding: niche, waarden en dromen

door | feb 25, 2021 | Personal branding

Personal branding betekent: jezelf als merk op de markt zetten. Maar een merk definieer je niet zomaar. Je moet jezelf tal van vragen stellen en een merkverhaal rond je naam creëren. Met deze blog hoop ik je alvast op weg te helpen. In mijn webinar vertel ik hier trouwens nog veel meer over!

Concretiseer je niche

 

 

Heel belangrijk, bepaal je niche. Dit is misschien wel dé eerste stap die je moet zetten om je personal brand vorm te geven. Hoe concreter, hoe liever. Beeld je in dat we een jaar verder zijn en dat mensen die jouw naam horen, onmiddellijk moeten vertellen wat in hen opkomt. Dan wil je natuurlijk dat dat iets te maken heeft met de expertise waarvoor ze bij jou terecht kunnen, toch? Want dat betekent dat ze heel goed weten welk probleem jij voor hen kunt oplossen en dat ze je zullen contacteren als ze plots met dat probleem kampen.

Kies dus niet voor ‘online marketeer’, maar wel ‘Instagramexpert’. Kies niet voor ‘verzekeringsmakelaar’, maar voor ‘verzekeringsmakelaar gespecialiseerd in cybercrime’. Kiezen is verliezen? Nee, integendeel! Hoe duidelijker en concreter jij met je potentiële klanten communiceert waarvoor ze bij jou terecht kunnen of waarin je specifiek gespecialiseerd bent, hoe gemakkelijker ze voor jou zullen kiezen. Is dat kort door de bocht? Misschien, maar als ik op zoek ben naar iemand om mijn vloerverwarming te installeren, dan kies ik liever voor een specialist dan een stielman ‘die alles doet’. Wees geen generalist, maar een expert en laat dat zien.

 

Bepaal zorgvuldig je persoonlijke waarden

 

Heel veel bedrijven communiceren duidelijk over de waarden die ze voor hun medewerkers en klanten vooropstellen. Het is echter niet evident om waarden te kiezen waar het hele team achterstaat of die je met z’n allen kunt uitdragen. Als persoon en voor je personal brand vraagt het ook een denkoefening, maar is het wel wat eenvoudiger.

Hoe bepaal je nu wat jouw persoonlijke waarden zijn? Begin met jezelf twee vragen te stellen:

  1. Welke drie waarden vind je zelf heel belangrijk om uit te dragen? Met welke waarden wil je geassocieerd worden?
  2. Welke drie waarden wil je graag bij je ideale klant terugvinden? Welke waarden zorgen ervoor dat er een match is tussen jullie beiden en dat de samenwerking aangenaam verloopt?

Als je zelf heel spontaan en toegankelijk bent en wil overkomen, zal de samenwerking met iemand die heel wat zakelijker is wellicht wat stroever verlopen. Wanneer de antwoorden op deze vragen voor minstens de helft gelijk zijn, dan heb je al een aantal persoonlijke waarden gevonden die je voor jezelf voorop kunt stellen. 

 

 

Spreek je ondernemers droom uit

 

Think big! Durf je dromen uit te spreken, hoe onhaalbaar of onrealistisch ze ook lijken. Een ondernemersdroom zegt zoveel over wie jij bent als ondernemer. Durf er af en toe naar te verwijzen in gesprekken of in je communicatie. Je weet immers nooit wie jou pad kruist of wie je dichter bij je doel kan brengen. Daarnaast zegt het iets over je gedrevenheid en roep je herkenning en emoties op bij je gesprekspartner of je doelgroep. Zo stimuleer je sneller een emotionele klik.

 

Niet alle aspecten die in deze blog aan bod komen, moet je in je pitch, je missie of je merkbelofte opnemen. Maar deze zaken voor jezelf helder krijgen, helpt wel om het grotere plaatje te blijven zien wanneer je beslissingen neemt of over bepaalde dingen communiceert. Toets steeds met jezelf af of wat je doet nog steeds past binnen jouw verhaal.

Wil je graag meer weten over personal branding en hoe je eraan begint? Ik geef er geregeld een webinar over. Meer informatie vind je hier.